Bakgrunn og metode for Utviklingstrekk 2024
Utviklingstrekk – et verktøy for diskusjon og refleksjon om fremtiden.
Hvorfor trenger vi en omverdensanalyse?
Digital transformasjon handler om å endre de grunnleggende måtene virksomhetene løser oppgaver på ved hjelp av teknologi. Det forutsetter at virksomhetene gjennomgår endringer med mål om bedre brukeropplevelser og smartere og mer effektiv oppgaveløsning
I en verden i rask endring er det avgjørende å forstå og tilpasse seg trendene som påvirker samfunnet og helse- og omsorgssektoren. I denne omverdensanalysen vil vi dykke ned i seks sentrale utviklingstrekk som driver endringer både nasjonalt og internasjonalt. Fremtidsinnsikt kan bidra til å forberede helse- og omsorgtjenestene på kommende endringer. Viktige perspektiver for å forstå utviklingen av helse- og omsorgsektoren i årene som kommer er eksempelvis:
- Demografisk utvikling: Endringer i befolkningssammensetningen vil påvirke behovet for helse- og omsorgstjenester. Vi må tilpasse oss en aldrende befolkning og bosetningsmønstre.
- Økonomiske og organisatoriske rammer: Tilgjengelige ressurser i form av økonomi, kapasitet og ansvarsfordeling påvirker kvaliteten og tilgjengeligheten av tjenestene. Vi må balansere de totale ressursene med behovene til innbyggerne, pasientene og helse- og omsorgstjenesten.
- Teknologisk utvikling: Fremtidens verktøy og metoder for å levere helse- og omsorgstjenester vil være teknologidrevne. Vi må følge med på den teknologiske utviklingen for å dra nytte av mulighetene disse teknologiene åpner opp for.
Fremtidsinnsikt handler ikke bare om å forutsi, men også om å påvirke. Ved å forstå scenarier kan vi ta informerte beslutninger i dag som kan bidra til å forme fremtiden. På denne måten er fremtiden et resultat av makrokrefter og beslutningene vi tar i møte med disse. Trendarbeidet inngår i det brede kunnskapsgrunnlaget som danner fundamentet for Nasjonal e-helsestrategi for helse- og omsorgssektoren. Samlet bidrar arbeidet til å utvikle og revidere relevante strategier, identifisere risikoer og forstå den digitale transformasjonen.
Trender og utviklingstrekk for 2024
Trender og utviklingstrekk for 2024 er en revidert og oppdatert utgave av trender og utviklingstrekk for 2023:
- Innbyggerne selv er en viktig ressurs
- Legger teknologiutvikling press på tjenesten?
- Fortsatt utfordringer i overgangene
- Europeisk samarbeid er i sterk vekst
- Komplekst sikkerhetslandskap med for lave investeringer
Revideringen av trendene fra 2023 har blitt gjennomført i samarbeid med et bredt utvalg fagressurser i Helsedirektoratet.
Har du innspill til interessante trender eller kilder til informasjon?
Send e-post til: sonja.elisabeth.soyseth@helsedir.no og/eller peter.giovanni.hellevang@helsedir.no.
Til utviklingstrekk
De følgende 6 utviklingstrekkene er resultatet av arbeidet gjennomført våren 2024:
Utviklingstrekk 1: Mangel på helsepersonell →
Utviklingstrekk 2: Innbyggerne selv er en viktig ressurs →
Utviklingstrekk 3: Teknologi kan både skape muligheter og legge press på tjenesten →
Utviklingstrekk 4: Fortsatt utfordringer i overgangene i pasientforløpene →
Utviklingstrekk 5: Europeisk samarbeid i sterk vekst →
Utviklingstrekk 6: Det komplekse sikkerhetslandskapet krever høyere beredskap →