Hopp til hovedinnhold

Helse Sør-Øst RHF

For hvert strategisk mål er det her listet delmål med leveranser og aktiviteter som eies av Helse Sør-Øst RHF.

Delmål 2A - Helsepersonell skal ha tilgang til moderniserte helhetlige digitale arbeidsverktøy

  • Helse Sør-Øst RHF

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Helse Sør-Øst er i en omfattende modernisering av digitale verktøy gjennom innføring av DIPS Arena som regionens sentrale EPJ-system. Alle ni sykehus skal ha innført DIPS Arena innen juni 2025. Helse Sør-Øst har innført flere kliniske løsninger med strukturerte helseopplysninger, blant annet Metavisjon som elektronisk kurve- og medikasjonsløsning og Partus som fødejournal. DIPS Arena regnes som en forutsetning for å ta i bruk strukturert journal med felles språk i Helse Sør-Øst (Felles plan for IKT-utvikling og digitalisering 2023).

    • DIPS Arena

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      Startdato: 01.04.2021
      Sluttdato: 01.11.2025
      Innføring
    • Elektronisk medikasjons- og kurveløsning

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      Startdato: Udefinert
      Sluttdato: 31.03.2022
      Innføring
    • Lukket legemiddelsløyfe

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      Startdato: 01.04.2022
      Sluttdato: 31.12.2026
      Innføring
    • Klinisk legemiddelsamhandling

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      Startdato: 01.04.2022
      Sluttdato: 31.12.2026
      Innføring
    • Regionalt journalinnsyn

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • Regionalt journalinnsyn innføres som en del av moderniseringen av EPJ og overgang til DIPS Arena
      • Fra mai 2024 har helseforetakene i konsolidert DIPS tilgang til journal for andre helseforetak i konsolidert løsning i Helse Sør-Øst
      • ​Alle helseforetak har regionalt journalinnsyn når DIPS Arena er innført i 2025
      Startdato: 01.01.2024
      Sluttdato: 31.12.2025
      Innføring
    • Digital patologi, anskaffelse og etablering

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      Startdato: 01.04.2022
      Sluttdato: 30.06.2023
      Tilpasning og utvidet utprøving
    • Digital patologi, innføring

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      Startdato: 01.07.2023
      Sluttdato: 31.12.2025
      Innføring
    • Prosessplattform

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      • Helse Sør-Øst jobber med å anskaffe regionale integrasjonsplattformer for datadeling som skal brukes til å koble de digitale arbeidsverktøyene sammen.
      • Det er planlagt at prosessplattformen skal brukes til å utvikle applikasjoner for ulike arbeidsprosesser, inkludert digital hjemmeoppfølging (DHO) av KOLS-pasienter
      • Les mer om Digital hjemmeoppfølging og prosessplattform på Helse Sør-Øst sine hjemmesider​
      Startdato: 01.01.2021
      Sluttdato: 01.06.2023
      Tilpasning og utvidet utprøving

Delmål 2C - Helsepersonell skal ha tilgang til relevant, oppdatert og korrekt informasjon om pasienten gjennom nye digitale verktøy for samhandling

  • Tilgjengeliggjøring av Pasientens journaldokumenter fra spesialisthelsetjenesten

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Helsepersonells tilgang til journaldokumenter uavhengig av hvor pasienten har mottatt helsehjelp er et av de viktige digitaliseringstiltakene som trekkes frem i Meld. St 7 (2019-2020), Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 og Meld. St 9 (2023-2024) Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027.

    Deling av pasientens journaldokumenter er en av flere former for deling av informasjon mellom virksomheter. Produsentene samler strukturert eller ustrukturert informasjon i godkjente dokumenttyper, og legger disse tilgjengelig for innsyn. Informasjonen som deles er ferdig produsert og godkjent av helsepersonell.

    Spesialisthelsetjenesten som kilde tilgjengeliggjør oppsummeringer av behandling (epikriser og sammenfatninger), henvisninger, samt svarrapporter for laboratorie- og bildedannende undersøkelser fra pasientjournalen i sykehusene. Spesialisthelsetjenesten er også konsument av dokumenter fra andre virksomheter direkte i egen journalløsning eller via kjernejournalportalen. Se Norsk helsenett sin bruksstatestikk for deling av pasientens journaldokumenter.

    I 2024 planlegges det for at Helse Sør-Øst, Helse Nord og Helse Vest vil dele dokumenter ved bruk av tillitsrammeverk, som er omtalt under delmål 4. Helsepersonell som deler journaldokumenter (kilde) er ansvarlig for å sette tilganger for helsepersonell som skal lese dokumentene, ref. tillitsmodell som er omtalt under mål 4. Helse Midt-Norge RHF, Felles plan 2023 IKT-utvikling og digitalisering, 2023). Ambisjonene er å innføre deling av pasientens journaldokumenter fra spesialisthelsetjenesten med bruk av tillitsrammeverk i 2024-2025.

    I Midt-Norge brukes Helseplattformen til dokumentdeling mellom sykehus og kommuner i regionen, og har planer om å tilgjengeliggjøre dokumentene via dokumentdeling til helsetjenesten i andre deler av landet.

    • Begrenset utprøving og utvikling i Helse Nord og Helse Sør-Øst

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Kommune og fylkeskommune

      Startdato: 01.04.2020
      Sluttdato: 30.09.2023
      Utvikling og begrenset utprøving

Delmål 3A - Utvide bruk av data- og analyseplattformer for å fornye og forbedre helse- og omsorgstjenesten

  • Utvide bruk av data- og analyseplattformer i spesialisthelsetjenesten

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Data og analyseplattformen er viktige utgangspunkt for forbedringer av helsetjenesten og forskning. I spesialisthelsetjenesten favner videreutvikling av de regionale data- og analyseplattformene bredt. De kan bli sentrale i å redusere uønsket variasjon i kvalitet og forbruk, og for å utnytte ressurser effektivt. De ulike helseregionene har per i dag pågående eller etablerte data- og analyseplattformer.

    • Regional data- og analyseplattform Helse Sør-Øst RHF

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • Prosjektet har etablert teknisk løsning, de første datakildene (eks. DIPS og MetaVision) samt levert de første innholds leveransene.
      • Regional data- og analyseplattform (RDAP) som løsning var på tidspunktet for avslutning av prosjektfasen bare i startgropen for utnyttelse av mulighetsrommet plattformen gir.
      Startdato: 01.01.2021
      Sluttdato: 30.06.2023
      Innføring

Delmål 3B - Bruk av kunstig intelligens for kvalitet og bedre ressursbruk

  • Bruk av KI i helse- og omsorgstjenesten

    Mindre informasjon Mer informasjon

    De siste årene har tolkning av bilder gjennom bruk av KI blitt bedre og bedre, og er lovende innen flere medisinske spesialiteter. Brukertilpasset anvendelse av KI for å analysere medisinske bilder kan redusere arbeidsbelastningen til helsepersonell, bidra til å redusere strålingsdose og redusere tiden det tar for pasienten å gjøre en undersøkelse.

    Vestre Viken har tatt i bruk KI-systemet «Bone View» for å detektere beinbrudd til klinisk bruk. Bærum Sykehus gikk i drift i august 2023 med plattform for kunstig intelligens innen bildediagnostikk. De andre sykehusene i Vestre Viken HF implementerte denne løsningen høsten 2023. Plattformen som er installert har tilgang til over 100 KI-modeller fra mer enn 30 leverandører. Kontrakten gir tilgang til 5 KI-modeller.

    Beinbruddmodellen vil implementeres ved flere helseforetak. Akershus universitetssykehus HF og Sørlandet Sykehus HF har bestilt løsningen fra Sykehuspartner. Sykehuset Telemark HF, Sykehuset Østfold HF, Lovisenberg sykehus og Diakonhjemmet er også interessert i å anskaffe løsningen.

    I løpet av høsten vil Vestre Viken HF ta i bruk andre KI-modeller innenfor bildediagnostikk. I første omgang planlegger foretaket å innføre en CE-merket modell for MR-skanninger i kontroller av pasienter med multiple sklerose.

    Det pågår et interregionalt samarbeid for anskaffelse av KI plattformer. Helse Sør-Øst, Helse Nord og Helse Vest vil starte arbeidet med henholdsvis implementering og avrop på avtalen som inngås i 2024.

    Regelmessig netthinneundersøkelse for diabetisk retinopati er et prosjekt ledet av Helse Sør-Øst, der målet er å etablere programmet for regelmessige netthinneundersøkelser i samarbeid med helseforetakene. For å håndtere det økte pasientvolumet kreves det organisatoriske endringer og effektiviseringstiltak. Dette inkluderer etablering av netthinnefotografering nær pasientens bosted, en regional innkallingsenhet og en funksjon for bildetolkning der flere helseforetak samarbeider om denne oppgaven. Oppgaveglidning fra øyelege til annet personell med bildetolkningskompetanse vil frigjøre øyelegeressurser. Det er identifisert flere gevinster, deriblant bruk av Kunstig intelligensbasert maskinell gradering, forbedret arbeidsflyt og automatisering som reduserer behovet for personell.

    Les mer om prosjektet på Sykehuspartner sine hjemmesider.

    Ålesund sykehus hatt tatt i bruk kunstige intelligens som kan tegne organ og strukturer (segmentere) slik at kun det riktige området blir strålebehandlet. Første løsning som er tatt i bruk er for pasienter med kreft i bryst. Å tegne inn strukturene manuelt er en tidkrevende prosess som utgjør en betydelig del av den totale tidsbruken i planleggingen. Løsningen sparer personellet for mye tid. Løsning videreutvikles til å kunne segmentere flere organ.

    Les mer om bruk av KI i til opptegning av organer til strålebehandling på Helse Møte og Romsdal sine hjemmesider.

    • Tilrettelegging av bildediagnostikk i Vestre Viken

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • Behovskartlegging, anskaffelse, teknisk installasjon og prosjektplanlegging frem til juni 2023.
      Startdato: 01.01.2021
      Sluttdato: 31.08.2023
      Tilpasning og utvidet utprøving
    • Innføre løsning for detektering av beinbrudd

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • Vestre Viken har tatt i bruk KI-systemet «Bone View» for å detektere beinbrudd i røntgenbilder. Bærum Sykehus var første sykehus som gikk i drift i august 2023.
      • Beinbruddsmodellen implementeres videre i flere helseforetak i Helse Sør-Øst.
      • Les mer om KI løsningen på Vestre Viken sine hjemmesider.
      Startdato: 01.07.2023
      Sluttdato: 31.12.2024
      Innføring
    • MR-skanning for å detektere MS plakk

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • Vestre Viken tar i bruk flere KI-modeller, blant annet modell for MR skanning for å detektere Multippel sklerose (MS) plakk.
      • Les mer om løsningen på Forskning.no
      Startdato: 01.10.2023
      Sluttdato: 31.12.2024
      Innføring
    • Etablere KI-plattform og ibruktakelse av KI applikasjoner

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • For å oppnå gevinster som rask, dynamisk og kostnadseffektiv implementering og ibruktakelse av KI applikasjoner i en klinisk hverdag.

      • Anskaffelse av KI-plattformer gjennomføres av Sykehuspartners HF på vegne av Helse Sør-Øst RH.

      • Helse Midt-Norge, Helse Nord og Helse Vest deltar som opsjoner.

      • Det skal settes opp 3 KI plattformer i 2024 – 2025

      • Det skal tas i bruk flere CE-merkede KI applikasjoner i 2024 – 2027

      Startdato: 01.01.2024
      Sluttdato: 31.12.2027
      Tilpasning
      innføring
    • Netthinneundersøkelse for diabetisk retinopati

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • Diabetisk retinopati er den vanligste komplikasjonen som følger med diabetes og hyppigste årsak til synstap og blindhet i arbeidsfør alder. Synstap kan forebygges og behandles, hvis forendringer påvises tidlig nok.

      • Prosjektet skal etablere et regionalt program for regelmessig netthinneundersøkelser ved diabetes.

      • Les mer om prosjektet Sykehuspartner sine hjemmesider.

      Startdato: 01.01.2024
      Sluttdato: 31.12.2026
      Tilpasning og utvidet utprøving