Hopp til hovedinnhold

Veikart for delmål 2C

Helsepersonell skal ha tilgang til relevant, oppdatert og korrekt informasjon om pasienten gjennom nye digitale verktøy for samhandling

Digital samhandling skal bidra til at helsepersonell får enkel og sikker tilgang til relevant, oppdatert og korrekt informasjon om pasient og bruker, slik at de kan gi best mulig helsehjelp. Dette gjelder gjennom hele forløpet, på tvers av virksomheter og omsorgs- og tjeneste nivå.

Les mer om delmål 2C

Fokus i strategiperioden vil være innføring og bruk av nye informasjons-tjenester som deling av pasientens journaldokumenter, pasientens prøvesvar og pasientens kritiske informasjon. En forutsetninger er at helsepersonell har tilgang til og bruker kjernejournal, eller at journalløsningen integrerer seg med disse informasjonstjenestene via API. Helseplattformen vil være viktig for regional samhandling i Midt-Norge. Tillitsrammeverk og API-håndtering som beskrives under mål 4 er en forutsetning for måloppnåelse av delmål 2.C.

Hva betyr de ulike fasene?
  • Konsept

    Utredning av konsepter for løsning, som beslutningsunderlag før oppstart av nasjonal utvikling.

  • Utvikling og begrenset utprøving

    Utvikling av nasjonal tjeneste/regler, inkludert vurdering av nytte og nasjonal utprøvning.

  • Tilpasning og utvidet utprøving

    Tilrettelegging for nasjonal tjeneste, ofte tilpasning i ulike relevante EPJ’er, for brukergrupper i helse- og omsorgssektoren.

  • Innføring

    Aktørene tar i bruk tjenesten, gjennom endring i virksomhetene med endrede arbeidsprosesser, opplæring og innføring av bruk.

  • Ny praksis i bruk

    Ny praksis i bruk betyr at aktørene har implementert den nye løsningen. Realisering av nytte.

  • Tilgjengeliggjøring av Pasientens journaldokumenter fra spesialisthelsetjenesten

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Helsepersonells tilgang til journaldokumenter uavhengig av hvor pasienten har mottatt helsehjelp er et av de viktige digitaliseringstiltakene som trekkes frem i Meld. St 7 (2019-2020), Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 og Meld. St 9 (2023-2024) Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027.

    Deling av pasientens journaldokumenter er en av flere former for deling av informasjon mellom virksomheter. Produsentene samler strukturert eller ustrukturert informasjon i godkjente dokumenttyper, og legger disse tilgjengelig for innsyn. Informasjonen som deles er ferdig produsert og godkjent av helsepersonell.

    Spesialisthelsetjenesten som kilde tilgjengeliggjør oppsummeringer av behandling (epikriser og sammenfatninger), henvisninger, samt svarrapporter for laboratorie- og bildedannende undersøkelser fra pasientjournalen i sykehusene. Spesialisthelsetjenesten er også konsument av dokumenter fra andre virksomheter direkte i egen journalløsning eller via kjernejournalportalen. Se Norsk helsenett sin bruksstatestikk for deling av pasientens journaldokumenter.

    I 2024 planlegges det for at Helse Sør-Øst, Helse Nord og Helse Vest vil dele dokumenter ved bruk av tillitsrammeverk, som er omtalt under delmål 4. Helsepersonell som deler journaldokumenter (kilde) er ansvarlig for å sette tilganger for helsepersonell som skal lese dokumentene, ref. tillitsmodell som er omtalt under mål 4. Helse Midt-Norge RHF, Felles plan 2023 IKT-utvikling og digitalisering, 2023). Ambisjonene er å innføre deling av pasientens journaldokumenter fra spesialisthelsetjenesten med bruk av tillitsrammeverk i 2024-2025.

    I Midt-Norge brukes Helseplattformen til dokumentdeling mellom sykehus og kommuner i regionen, og har planer om å tilgjengeliggjøre dokumentene via dokumentdeling til helsetjenesten i andre deler av landet.

    • Begrenset utprøving og utvikling i Helse Nord og Helse Sør-Øst

      Eier: Helse Sør Øst RHF | Brukergrupper: Kommune og fylkeskommune

      Startdato: 01.04.2020
      Sluttdato: 30.09.2023
      Utvikling og begrenset utprøving
    • Begrenset utprøving Helse Vest

      Eier: Helse Vest RHF | Brukergrupper: Kommune og fylkeskommune

      Startdato: 01.01.2023
      Sluttdato: 30.06.2024
      Utvikling og begrenset utprøving
    • Utvikling av tillitsrammeverk

      Eier: Helsedirektoratet | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • Norsk helsenett utvikler Tillitsrammeverk som definerer hvordan oppgaver knyttet til tilgangsstyring skal fordeles mellom partene, dvs. etablerer felles spilleregler som sikrer en felles aksept for personvern og informasjonssikkerhet i løsningen, på en måte som underbygger målet om økt pasientsikkerhet.
      • Les mer om Tillitsrammverket i Norsk helsenett sin Beskrivelse av tillitsrammeverk.pdf (nhn.no)

      Startdato: 01.10.2022
      Sluttdato: 31.12.2023
      Utvikling og begrenset utprøving
    • Videreutvikling og utvidet utprøving på tillitsrammverk

      Eier: Helse- og omsorgsdepartementet | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • RHFene er i gang med tilpasninger til tillitsrammverket
      • i juni 2024 gikk Helse Vest i produksjon med Tillitsrammverk, som kilde.
      Startdato: 01.01.2024
      Sluttdato: 31.12.2024
      Tilpasning og utvidet utprøving
    • Innføring på tillitsrammeverk i spesialisthelsetjenesten

      Eier: Helse- og omsorgsdepartementet | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      • Flere produksjonssettinger hos dokumentkilder og EPJ-leverandører knyttet til tillitsrammeverker vil legge til rette for at flere virksomheter og helsepersonell får tilgang til å lese journaldokumenter

      • I desember 2024 / første kvartal 2025 planlegger Helse Vest å ha på plass teknisk løsning for å konsumere journaldokumenter via Kjernejournal API i DIPS, slik at helsepersonell kan se eksterne virksomheter sine journaldokumenter direkte i egen arbeidsflate

      Startdato: 01.07.2024
      Sluttdato: 30.06.2025
      Innføring
    • Avklare konsept i Helseplattformen for nasjonal dokumentdeling

      Eier: Helse Midt-Norge RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • I Helse Midt-Norge er Helseplattformen det digitale verktøyet for samhandling og gir tilgang til relevant, oppdatert og korrekt informasjon om pasienten.
      • Helse Midt-Norge avklarerer konsept for å dele journaldokumenter nasjonalt.

      Startdato: 01.10.2020
      Sluttdato: 31.12.2022
      Konsept
    • Utvikling og utprøving Helseplattformen

      Eier: Helse Midt-Norge RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      Startdato: 01.07.2024
      Sluttdato: 31.12.2025
      Utvikling
      tilpasning
      Tentativ tidsplan
    • Innføring hos aktører med Helseplattformen

      Eier: Helse Midt-Norge RHF | Brukergrupper: Kommune og fylkeskommune

      • Tentativ plan for deling av pasientens journaldokumenter med bruk av tillitsrammeverk i Helse Midt-Norge, som kilde.
      Startdato: 01.01.2026
      Sluttdato: 31.12.2026
      Innføring
      Tentativ tidsplan
  • Tilgjengeliggjøring av Pasientens journaldokumenter fra Kommune og avtalespesialister

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Helsepersonell i kommunale helse- og omsorgstjenester med tilgang til kjernejournal kan lese journaldokumenter (epikriser og sammenfatninger, henvisninger, samt svarrapporter for laboratorie- og bildedannende undersøkelser fra pasientjournalen via kjernejournal portal. Så langt er det fastleger og psykologer som kan konsumere dokumenter.

    Helsepersonell som deltok i utprøvingen av deling av Pasientens journaldokumenter har gitt tilbakemelding på stor nytte av løsningen, de har lagt vekt på at løsningen bidrar til økt pasientsikkerhet, er effektiv og tidsbesparende og bidrar til god dialog med pasienter. Innbyggere vil kunne oppleve at helsepersonellet de møter, i større grad har tilgjengelig nødvendige og relevante journaldokumenter fra tidligere kontakt med helse- og omsorgstjenesten. At informasjonen vil være tilgjengelig er spesielt nyttig i akutte situasjoner prehospitalt. Pasienten slipper å være bærer av egen informasjon og å oppgi samme informasjon flere ganger.

    Det planlegges for at helseaktører i kommunal helse- og omsorgstjeneste vil gjøre sine journaldokumenter tilgjengelig som kilde på sikt.

    • Nasjonal tilrettelegging og innføre dokumentdeling for avtalespesialister, legevakt og øyeblikkelig hjelp døgntilbud (ØHD)

      Eier: RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      Startdato: 01.01.2024
      Sluttdato: 31.12.2028
      Konsept
      utvikling
      Tentativ tidsplan
  • Kritisk informasjon gjennom datadeling (API) i Helse Vest

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Praksisen med å registrere kritisk informasjon i helsepersonellportalen i kjernejournal er ikke tilstrekkelig utbredt. En av grunnene er at helsepersonell, på grunn av sin journalføringsplikt, må registrere kritisk informasjon i pasientens journal på behandlingsstedet, og deretter registrere det igjen i helsepersonellportalen i kjernejournal. Denne dobbeltregistreringen medfører en administrativ byrde for helsepersonell, som ofte resulterer i manglende registrering av kritisk informasjon i kjernejournal. Dette fører til at informasjonen ofte ikke er tilgjengelig i kjernejournalen for innbyggere som burde hatt en slik registrering.

    I 2020 utviklet Norsk helsenett et API som muliggjør datadeling mellom kritisk informasjon i Kjernejournal og lokale kliniske fagsystemer. Ved at Kjernejournal og lokale fagsystemer synkroniseres, vil helsepersonell slippe dobbeltregistrering av kritisk informasjon. En begrenset utprøving av kritisk informasjon gjennom datadeling (API) er gjennomført i Helse Vest. I februar 2024 tok Helse Vest i bruk Kritisk informasjons APIet, før dette hadde helsepersonell som deltok i utprøvingen tilgang til tjenesten via Kjernejournal.

    • Utvikling og begrenset utprøving i Helse Vest

      Eier: Helse Vest RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • Utvikling av API mot Kjernejournal kritisk informasjon
      • Begrenset utprøving av kritisk informasjon API (begrenset til legemiddelinteraksjoner) i samarbeid med Helse Vest.
      • ​Helse Vest har lykkes med å utveksle kritisk informasjon mellom DIPS og kjernejournal.
      Startdato: 01.04.2020
      Sluttdato: 31.01.2024
      Utvikling og begrenset utprøving
    • Tilpasning og utvidet utprøving

      Eier: Helse Vest RHF | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • Utvidet utprøving av kritisk informasjon i Helse Vest ble gjennomført fra februar til mai 2024

      Startdato: 12.02.2024
      Sluttdato: 31.05.2024
      Tilpasning og utvidet utprøving
  • Kritisk informasjon gjennom datadeling (API) som støtter IPS (EHDS standard)

    Mindre informasjon Mer informasjon

    I en behandlingssituasjon er det viktig for helsepersonell å vite om det er registrert Kritisk informasjon om pasienten, fordi denne kan påvirke valg av behandling eller utredning. Eksempler på kritisk informasjon er allergier, overfølsomhet overfor legemidler, spesielle sykdommer, eller tidligere komplikasjoner ved anestesi. Kjernejournal skal være en felles autorativ kilde for kritisk informasjon.

    Kritisk informasjon gir nytte for helse­personell både i primærhelsetjenesten og spesialisthelse­tjenesten. Før kjernejournal ble innført var det ingen mulighet for elektronisk deling av slik informasjon på tvers av behandlingssteder, annet enn ved en-til-en-meldinger og varselkort som pasienten bar på seg.

    Kritisk informasjon gjennom datadeling (API) vil bidra til at flere innbyggere får registrert kritisk informasjon i kjernejournal. Dette vil redusere risiko for feilbehandling og redusere tiden helsepersonell bruker på å lete etter kritisk informasjon. Verdien av løsningen vil øke i takt med antall innbyggere som har fått registrert kritisk informasjon i kjernejournal. Det antas at omtrent 5 prosent (274 000 i 2022) av landets innbyggere har kritisk informasjon som bør registreres, se Norsk helsenett sine hjemmesider for registreringer av kritisk informasjon.

    Kritisk informasjon inneholder flere av de samme helseopplysningene som er del av den internasjonale Patient Summary (IPS) standarden. Ambisjonen er at kritisk informasjon er registrert i kjernejournal og tilgjengelig for oppslag i helsepersonell sine journalløsninger i løpet av 2028. Det langsiktige målet er å kunne registrere kritisk informasjon på at internasjonalt format som sikrer kapabilitet med EU siden anbefalinger og eventuelle krav gjennom EHDS.

    • Utvikling og begrenset utprøving av API

      Eier: Helse- og omsorgsdepartementet | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten

      • Norsk helsenett har i 2023 etablert API for kritisk informasjon i Kjernejournal.
      Startdato: 01.03.2023
      Sluttdato: 31.12.2023
      Utvikling og begrenset utprøving
    • Tilpasning API

      Eier: Helse- og omsorgsdepartementet | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      •Helse Vest gikk i februar 2024 i gang med utprøving av kritisk informasjon integrert i egen EPJ.

      •Helse Nord og Helse Sør-Øst ser behov for å samkjøre innføring av Kritisk informasjon med innføring av støtte for Pasientens legemiddelliste.

      Startdato: 01.01.2024
      Sluttdato: 31.12.2025
      Tilpasning og utvidet utprøving
      Tentativ tidsplan
    • Innføring

      Eier: Helse- og omsorgsdepartementet | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      Startdato: 01.01.2026
      Sluttdato: 31.12.2026
      Innføring
      Tentativ tidsplan
  • Pasientens prøvesvar

    Mindre informasjon Mer informasjon

    Pasientens prøvesvar skal gi helsepersonell oversikt over og tilgang til laboratorie- og radiologisvar digitalt, uavhengig av hvem som har bestilt undersøkelsen og hvor den er utført, og prøvesvar blir tilgjengelig i kjernejournal.

    Tilgjengeligheten vil kunne bidra til å redusere feil, legge til rette for gjenbruk av prøvesvar og gi raskere tilgang på informasjon som kan sikre raskere helsefaglige beslutninger. Pasientens prøvesvar vil også kunne bidra til å kutte kostnader knyttet til unødvendig prøvetakning.

    Prosjektet pasientens prøvesvar bygger på erfaringer som er gjort ved tilgjengeliggjøring av covid-19 prøvesvar i kjernejournal og Helsenorge. Prosjektet vil tilgjengeliggjøre prøvesvar innen alle fagområder (medisinsk biokjemi, immunologi og transfusjonsmedisin, klinisk farmakologi, medisinsk mikrobiologi, genetikk, patologi, radiologi og nukleærmedisin), og inngår som del av program digital samhandling. Dette innebærer at det etableres en nasjonal informasjonstjeneste som følger:

    • laboratorie- og radiologisystemene ved alle landets laboratorier og radiologiske virksomheter tilpasses, slik at kopi av alle svarmeldinger går til den nasjonale løsningen
    • nødvendige tilpasninger i kjernejournal gjennomføres for å håndtere søk etter og visning av svarrapporter og prøvesvar
    • Helsenorge tilpasses slik at innbygger får ivaretatt sine rettigheter, herunder innsyn, sperring mv.

    Pasientens prøvesvar gikk over fra testing til første trinn av utprøving i desember 2023, med formål kvalitetssikring. Første trinn innebar manuell innsending av svarrapporter. I juni 2024 gikk prosjektet inn i andre trinn av utprøvingen, som innebar at alle prøvesvar for utvalgte rekvirenter sendes automatisk fra ett labsystem. I Q1 2025 planlegges oppstart av minimumsløsning med formål helsehjelp. Minimumsløsning er deling av alle eksterne rekvirenter sine prøvesvar fra ett lab-system. Utvidet minimumsløsning er deling av eksterne og interne rekvirenter sine svarrapporter fra alle lab-systemer. Den vil være på plass i 2025/2026. Full produksjon inkluderer støtte for registrering av rekvisisjon på papir​, og det forventes i løpet av 2026.

    • Nasjonal tilrettelegging og begrenset utprøving (kvalitetssikring)

      Eier: Helse- og omsorgsdepartementet | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      • Pasientens prøvesvar er en nasjonal informasjonstjeneste som tilgjengeliggjør prøvesvar til helsepersonell på tvers av behandlingsnivåer i Kjernejournal portalen eller integrert som en del av verdikjeden i egen EPJ.

      • Pasientens prøvesvar er under utvikling og begrenset utprøving, for kvalitetssikring.

      • Helse Vest har deltatt i utprøvingen.

      Startdato: Udefinert
      Sluttdato: 31.12.2024
      Utvikling og begrenset utprøving
    • Begrenset utprøving til helsehjelp

      Eier: Helse- og omsorgsdepartementet | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      • Det planlegges for videreutvikling og begrenset utprøving til helsehjelp med oppstart i 2025. Pasientens prøvesvar brukes direkte til helsehjelp. Utprøvingen vil inkludere rekvirent, konsument, produsent og innbygger.

      Startdato: 01.01.2025
      Sluttdato: 31.12.2025
      Utvikling og begrenset utprøving
    • Tilpasning hos laboratorier og radiologi

      Eier: Helse- og omsorgsdepartementet | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      • Tilpasning med flere leverandører i forbindelse med begrenset utprøving (kvalitetssikring)
      Startdato: 01.01.2022
      Sluttdato: 31.12.2023
      Tilpasning og utvidet utprøving
    • Tilpasning og utvidet utprøving

      Eier: Helse- og omsorgsdepartementet | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      • Tilpasning med flere leverandører og utvidet utprøving til helsehjelp med flere aktører.

      Startdato: 01.07.2025
      Sluttdato: 30.06.2026
      Tilpasning og utvidet utprøving
      Tentativ tidsplan
    • Innføring (rekvirent og konsument, produsent, innbygger)

      Eier: Helse- og omsorgsdepartementet | Brukergrupper: Spesialisthelsetjenesten og kommune

      • Tentativ plan om innføring av Pasientens prøvesvar i 2026. Produsenter er laboratorie- og radiologivirksomheter med helsepersonell som konsumenter.

      Startdato: 01.07.2026
      Sluttdato: Udefinert
      Innføring
      Tentativ tidsplan