Hopp til hovedinnhold

Testuniverset

Formålet med tiltaket er å etablere Testunivers som en nasjonal sandkasse med testmiljøer, API'er og syntetiske data fra ulike helsesystemer - til bruk for forskning, utvikling, tidlig utprøving og testing av helseteknologi for helsepersonell. Brukere av tjenestene som inngår i testuniverset er tredjepartsleverandører, både offentlige og private aktører i helsesektoren, studenter og forskere.

Nøkkelinformasjon

Strategimål

3 - Helsedata til fornying og forbedring

Eier

Norsk Helsenett

Kontaktperson

Per-Morten Rummelhoff

Segment

Observere

Testuniverset etableres som en Nasjonal sandkasse, og arbeidet har en trinnvis tilnærming og med mål om å levere selvstendige del-løsninger i produksjon løpende frem mot utgangen av 2026. Flere tjenester er allerede tilgjengelige for tredjepart, men det er behov for løpende videreutvikling og tilpasninger basert på behov som fanges opp fra sektoren etter hvert som bruken av tjenestene øker.

I Norsk Helsenett definerer vi syntetiske data som data generert av en maskinlæringsmodell som er trent opp på reelle data. De syntetiske dataene vil oppføre seg som originale data, men uten noen personlig identifiserende informasjon. Syntetiske data brukes til utvikling, test og forvaltning av IT-løsninger for å skjerme sensitive produksjonsdata mot uønsket bruk.

Syntetiske data, kan i praksis sidestilles med reelle produksjonsdata, og noen bruksområder som adresseres med tiltaket er:

  • Effektiv og repeterbar generering av testdata med kvalitet som på produksjonsdata.
  • Skalerbare datasett for feks. Ytelsestesting.
  • Isolere produksjonsdata fra utviklingsprosesser og miljøer slik at færrest mulig får tilgang til produksjonsdata.
  • Data Science/Data mining/Data Visualization oppgaver kan utføres mot syntetiske data.
  • Trening av maskinlæringsmodeller og AI modeller.

Status

Under kontroll

Risiko

Ikke rapportert

Leveranser

Prosjektet er ferdig med 2 av 4 leveranser.

  • SyntPop

    Ferdigstilt og levert: Ja

    SyntPop er en selvbetjeningsløsning for å samle og tilgjengeliggjøre syntetiske testpersoner, testpasienter og test helsepersonell, slik at helsesektoren kan benytte disse i test og kvalitetssikring av digitale tjenester. Den syntetiske populasjonen i SyntPop hentes fra Persontjenesten og berikes med data fra andre relevante registre. SyntPop er tatt i bruk av aktører innenfor helseforvaltningen, de regionale IKT-selskapene, tredjepartsleverandører og apotek. Det er etablert brukerforum for tjenesten hvor viktige tilbakemeldinger om behov for videreutvikling og nyutvikling gis av deltakerne. SyntPop tilgjengeliggjøres i første omgang kun som en nettbasert applikasjon, for alle medlemmer av Helsenettet som benytter HelseID.

  • SkyLab

    Ferdigstilt og levert: Ja

    Skylab er en virtuell skybasert testinfrastruktur, som er tilgjengelig for alle kunder og tredjepartsleverandører i Helsenettet. Formålet er effektiv etablering og drift av infrastruktur som brukes til test og kvalitetssikring av applikasjoner og digitale tjenester i helsesektoren. Tjenesten kan redusere behovet for egen testinfrastruktur hos brukere og samarbeidspartnere, og dermed også redusere kostnader. Hovedformålet med tjenesten er test og kvalitetssikring, men tjenesten kan også benyttes til opplæring. Skylab tilbys som en "Infrastructure As A Service (IAAS)"-tjeneste på Norsk helsenett sin allmenne sky plattform. Aktører som har tatt i bruk tjenesten er de Nasjonale e-helseløsningene, tredjepartsleverandører som utvikler helsetjenester tilgjengelig på helsenettet, regionale ikt-selskaper, Apotekforeningen og Nasjonale prosjekter som utprøving av Pasientens legemiddelliste.

  • Testuniverset - ibruktaglse og videreutvikling

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Testuniverset bygger på de to hovedtjestene, SkyLab (infrastrukturtjeneste) og SyntPop, som tilgjengeliggjør syntetiske data basert på reelle produksjonsdata. En videreutvikling av leveransen datasjø, med kvalitativt gode syntetiske data vil kunne gi sektoren store økonomiske og kvalitative gevinster. Utfordringen som må forseres for å lykkes i å gi sektoren de data man trenger, når man trenger de, er å sikre tilgang til de reelle produksjonsdata. Denne utfordringen ligger i fortolkningen av de forskrifter og lover som skal sikre rett bruk av produksjonsdata og sikre ivaretakelsen av personvernet. Ved produksjon og bruk av kun syntetiske data slik de her blir fremstilt, vil tjenesten fremme sikkerheten og personvernet ved å minimere behovet for tilgang til relle, personidentifiserbare, produksjonsdata. Målet er at datasjøen med ett grunnleggende sett med synetiske data skal være tilgjengelige for sektoren i slutten av Q2-2024.

  • Datasjø

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 31.12.2024

    Den Nasjonale sandkassen etablerer en datasjø med syntetiske data som vil være basert på reelle helsedata. Datasjø vil tilbys hele sektoren å konsumere fra til bruk i utvikling, testing og forskning, samt til å trene AI modeller. I Norsk Helsenett definerer vi syntetiske data som data generert av en maskinlæringsmodell som er trent opp på reelle data. De syntetiske dataene vil dermed oppføre seg som de originale dataene, men uten noen personlig identifiserende informasjon. Syntetiske data brukes til utvikling, test og forvaltning av IT-løsninger for å skjerme sensitive produksjonsdata mot uønsket bruk. Syntetiske data, som forklart innledningsvis, har et langt større bruksområde og kan i praksis sidestilles med reelle produksjonsdata. Bruksområder: - Effektiv og repeterbar generering av testdata med kvalitet som på produksjonsdata. - Skalerbare datasett for feks. Ytelsestesting. - Isolere produksjonsdata fra utviklingsprosesser og miljøer slik at færrest mulig får tilgang til produksjonsdata. - Data Science/Data mining/Data Visualization oppgaver kan utføres mot syntetiske data. - Trening av maskinlæringssystemer og AI modeller.