Hopp til hovedinnhold

Pasientens legemiddelliste, Helsedirektoratet

Helse- og omsorgssektoren samarbeider om satsningen på pasientens legemiddelliste (PLL), som gir informasjon om legemiddelbehandling som er rekvirert eller ordinert fra alle deler av helse- og omsorgstjenesten.

Nøkkelinformasjon

Eier

Helsedirektoratet

Risiko

Middels

Kontaktperson

Trine Lind

Segment

Digital samhandling

Pasientens legemiddelliste (PLL) er en felles over pasientens legemiddelbruk, slik den er avtalt mellom pasient og behandler. Informasjonen deles mellom helsepersonell med tjenstlig behov. Pasienten og pårørende får innsyn i den samme listen gjennom Helsenorge. Pasientens legemiddelliste skal bidra til tryggere legemiddelbehandling og mer effektive arbeidsprosesser, spesielt i ansvarsoverganger mellom virksomheter i helse- og omsorgstjenesten.
Pasientens legemiddelliste er en del av satsningen Digital samhandling. Les mer om Digital samhandling på regjeringens hjemmeside.
Helsedirektoratets rolle i pasientens legemiddelliste:
Støtte og veilede aktørene som prøver ut pasientens legemiddelliste. Samle og dele erfaringer på tvers av helseregionene. Helsedirektoratet viderefører og videreutvikler "PLL i praksis" nasjonalt.

Status

Under kontroll

Oppsummering:
- Helse Nord har nedsatt en "task force" med Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, og Norsk helsenett. Gruppen samarbeider for å rydde utfordringer av veien og sikre fremdrift.
- Bergen kommune/DigiVestland-prosjektet er i ferd med å bli bemannet. Helse Bergen har gjennomført superbrukeropplæring og forberedelser til videre bredding. De venter på at flere fastleger kommer i gang.
- Direktoratet har bidratt med helsefaglig vurdering av om SFM Fullversjon er god nok for innføring i fastlegemarkedet. Det er gode tilbakemeldinger og samtlige har sagt at de mener SFM er klar til bredding, med de forbedringene som er planlagt i 2024.

Det er identifisert forbedringsbehov, som det må jobbes videre med.
- Helsedirektoratet prioriterer arbeidet med å avklare løsninger for CAVE, pause PLL (notat levert juni) og Løse resepter (notat levert juni) i dialog med NHN som er sentral for klinikere i utprøvingsprosjektet.
- Første møte i Samhandlingsråd for digitalisering på legemiddelområdet er berammet til 20. november 2024.
- Arbeid med utredning av langsiktig modell for kompensasjonsordning for fastleger er igangsatt.


Risiko

Middels

Det er risiko for at uklar rolle- og ansvarsdeling mellom aktørene påvirker fremdrift og gjennomføringsevne
Tiltak:
- Direktoratet gjennomfører dialog- og arbeidsmøter hvor også roller og ansvar er et tema
- Direktoratet følger opp pågående avklaringer knyttet til styringsstruktur (som påvirker roller, ansvar og organisering av arbeidet) samt bruk av virkemidler.

Det er risiko for at sentrale aktører som fastleger ikke har kapasitet til deltakelse i PLL
Tiltak:
- Direktoratet vurderer og avklarer bruk av virkemidler som skal stimulere til deltakelse i tråd med mandatet, som tilskuddsordning, kompensasjonsmidler mm.

Det er risiko for at utprøvingen av PLL i hjemmetjeneste og sykehjem tar lenger tid enn ønsket grunnet avhengigheter til nasjonale e-helseløsninger som PLL bygger på og tilrettelegging for øvrig.
Tiltak:
- NHN legger til rette for en helhetlig innføring av nasjonale e-helseløsninger, herunder innføring av SFM og e-multidose.
- Direktoratet støtter aktørene i deres utprøving og innførings arbeid med erfaringer fra utprøving i Bergen og med erfaringsutveksling på tvers.
- NHN og aktørene/ KS ansvarlig for at løsninger er tilpasset behovene i kommunenes virksomheter (gjelder også legevakt og ØHD/KAD, men det kan komme senere).
- Prosjektene i Vest og Nord/ kommunene er ansvarlige for planlegging og gjennomføring av utprøving, i egen virksomhet.

Det er risiko for manglende fremdrift i henhold til plan dersom EPJ-leverandører ikke utvikler og tilpasser løsninger til PLL, herunder integrasjon med nasjonale løsninger som eksempelvis SFM/funksjonalitet iht. rekvirentkrav.
Tiltak:
- Aktørene er ansvarlig for bestilling hos egne EPJ-leverandører, og ansvar for oppfølging ligger hos aktørene i Vest og Nord, samt KS.
- EPJ-leverandører må legg til rette for at virksomhetene kan oppdatere EPJ-systemet til ny versjon og lære opp helsepersonell.

Helsedirektoratet ser en risiko for at omfang av dispensasjoner som søkes om og innvilges medfører "plunder og heft" for aktørene (helsepersonell) kan virke mot sin hensikt og øke risiko for fremdrift samlet sett.
Tiltak:
- Tydelig budskap om helsefaglige konsekvenser av dispensasjoner.
- Konkretisere hva som er kortsiktig og midlertidig versus langsiktig løsning og iverksette.
- Ansvar for risiko og konsekvens knyttet til dispensasjoner følger opp.

Det er risiko for at pasientsikkerheten som følger av at leverandører har fått dispensasjon fra å rette tre feil. I tillegg kan feilen medføre plunder og heft for klinikere med andre journalløsninger.
Tiltak:
- Bidra til at Vest håndterer situasjoner og frustrasjoner fra klinikere i skjæringspunktet mellom plunder og heft pga. feil med Infodoc og videre fremdrift

Risiko for manglende forståelse for føringer, løsningsvalg og gjennomføring mellom aktørene.
Tiltak:
- Felles budskap og økt kommunikasjon til aktørene.

Leveranser

Prosjektet er ferdig med 2 av 17 leveranser.

  • Ferdigstille teknisk utprøving og starte utvidet utprøving av PLL i Bergen - erfaringsdeling, løpende aktivitet

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Helsedirektoratet arbeider kontinuerlig med å legge til rette for erfaringsdeling mellom Vest og Nord og her eksempelvis gjennomført rapporteringsmøte HTO med Vest og Nord sammen for å utveksle erfaringer med tilskuddsordningen. Løpende aktivitet

  • Ferdigstille teknisk utprøving og starte utvidet utprøving av PLL i Bergen - pådriver for innføring og utprøving, løpende aktivitet

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Helsedirektoratet leder de ukentlige møtene med prosjektlederne i Vest til regionen selv overtar innen januar -25. I tillegg har det vært arbeidsmøter ca. annen hver uke for å jobbe med startpakker for kommunene i Hordaland. Helsedirektoratet leder fortsatt PLL i praksis i HV, med mål om at de overtar ledelsen innen januar 2025. Løpende aktivitet

  • Teknisk tilrettelegge og starte teknisk utprøving av PLL i helseregion Nord - pådriver for innføring og utprøving, løpende aktivitet

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Helsedirektoratet deltar i de ukentlige møtene i Helse Nord sin task force for å avklare tiltak og oppfølging som bidra til fremdrift i utprøvingen. Det gjennomføres i tillegg jevnlige arbeidsmøter med Nord for å bidra i kommunikasjons aktiviteter og forberedelser til utprøving, for eksempel presentasjon av PLL på Helseinnovasjonsuken i Bodø. Løpende aktivitet

  • Helsefaglige vurderinger, videreutvikling av pasientens legemiddelliste "i praksis"

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Gjennomføring og ledelse av PLL i praksis nasjonalt. Løpende aktivitet

  • Teknisk tilrettelegging og starte teknisk utprøving av PLL i helseregion Nord - erfaringsdeling, løpende aktivitet

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Helsedirektoratet arbeider kontinuerlig med å legge til rette for erfaringsdeling mellom Vest og Nord Løpende aktivitet

  • Helsefaglige avklaringer, pause PLL ("skru av PLL") vurderes i sammenheng med løse resepter

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 30.09.2024

    Notat ble levert til NHN 28. juni 2024. Det arbeides med en oppdatert leveranse i Q4 - 2024, som følge av nye avklarings behov fra NHN. Juridisk vurdering gjennomføres i parallell. Denne vurderingen er forventet ferdigstilt i løpet av november 2024.

  • Helsefaglige avklaringer, løse resepter

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 30.09.2024

    Helsedirektoratets anbefalinger rundt håndtering av løse resepter er ferdigstilt og oversendt NHN. Konklusjon er presentert i PLL i praksis. NHN holdet i tekniske tilpasninger. Alternative løsninger på kort og lang sikt vurderes av direktoratet og i tett dialog med NHN.

  • Helsefaglige avklaringer, CAVE i PLL

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 30.09.2024

    Direktoratet har levert anbefaling om registrering av legemiddelreaksjoner i Kjernejournal (levert juni(, det er ingen juridiske hindringer for å slutte å registrere legemiddelreaksjoner i RF. Det er igangsatt vurdering av hvorvidt endringene vil ha helsefaglige konsekvenser på kort sikt og behov for tiltak i overgangsperiode. Arbeidet gjøres i dialog med NHN

  • Helsefaglige avklaringer, helsefaglig vurdering av om SFM er god nok for fastlegemarkedet - Levert

    Ferdigstilt og levert: Ja

    Leveransedato: 30.09.2024

    Helsedirektoratet utarbeider helsefaglig vurdering av om SFM er god nok for fastlegemarkedet som inngår i NHNs totalvurdering og i henhold til deres tidsplan for arbeidet.

  • Konsept og rammer, kompensasjonsordning fastleger

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 30.09.2024

    Arbeid med utredning av langsiktig modell er igangsatt. Helsedirektoratet har som mål å ha leveransen klar 31.01.2025. Dagens ordning videreføres til ny er på plass

  • Konsept og rammer, Kompensasjonsordninger HTO

    Ferdigstilt og levert: Ja

    Leveransedato: 30.09.2024

    Det er hentet inn erfaringer fra Vest og Nord knyttet til Helseteknologiordningen. Forslag til oppdatering av regelverk for ordningen for digital samhandling for 2025 er levert.

  • Kostnad- og nyttevurderinger, fremstilling av indikatorer og statistikk

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 30.09.2024

    Søknad om dispensasjon fra taushetsplikten er sendt HOD innen kort tid. Forespørsel til NHN om fremvisning av statistikk på vent. Helsedirektoratet følger opp tilbakemelding fra HOD med NHN.

  • Konsept og rammer, dokumentasjon og informasjonsgrunnlag for praktisk bruk av PLL

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 31.12.2024

    Arbeid pågår og informasjonsgrunnlag oppdateres fortløpende. Dette omfatter vurdering av forhold til andre normerende produkter på legemiddelområdet.

  • Informasjon om Pasientens legemiddelliste

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 28.02.2025

    Arbeid med etablering av landingsside og innhold om PLL på Helsedirektoratet.no er startet. Vest og Nord deltar med brukerbehov og i brukertesting.

  • Kostnader- og nyttevurderinger i region Nord

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 30.06.2025

    Direktoratet planlegger å gjennomføre nullpunkts målinger i region Nord i Q4 2024. Forsinkelse av regionens oppstart innebærer forsinkelse av nullpunkts måling fra Q4 2024 til Q2 2025.

  • Kostnad- og nyttevurderinger, måling og evaluering i region Nord

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 30.09.2025

    Gjennomføre måling og evaluering som underlag til faseovergang i Nord. Varslet forsinkelse av regionens utprøving påvirker dato for evaluering. Dato for gjennomføring avklares i løpet av høsten.

  • Kostnader- og nyttevurderinger, evaluering av utprøving i Bergen

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 31.12.2025

    Evaluering av utprøvingsprosjektet er levert, men mangler effekt evaluering pga omfang i utprøvingen. Forsinkelse av regionenes oppstart av utvidet utprøving innebærer endret frist for evalueringsrapporten fra Q3 2024 til Q4 2025

Avhengigheter

Tiltaket har følgende avhengigheter.
Hva trenger tiltaket levert Hvilken aktør er tiltaket avhengig av? Hva skal det brukes til? Frist Kritikalitet Status
Avklaring knyttet til å Pause PLL (“Skru av PLL”) er avhengig av at NHN beskriver løsningsalternativ(er) og konsekvenser Norsk helsenett Helsefaglig avklaring 30.09.2024 Middels Rød
Avklaring knyttet til løse resepter fra andre leger er avhengig av tilbakemeldinger fra aktører i sektor Kommuner inkl. fastleger, RHF Helsefaglige avklaringer 30.09.2024 Middels Grønn
Fremvisning av indikatorer for ibruktakelse og kvalitet i e-resept i et dashboard avhenger av data fra reseptformidleren, og at tekniske løsninger for dette videreutvikles etter behov Norsk helsenett Kostnads- og nyttevurderinger 30.09.2024 Middels Rød
Fremdrift hos kommunale EPJ-leverandørers integrasjon med SFM godkjenning fra NHN, utprøving og utbredelse av versjon med SFM Norsk helsenett, RHF, kommuner, EPJ-leverandører Ferdigstille teknisk utprøving og starte utvidet utprøving av PLL i Bergen 31.12.2024 Middels Gul
Aktørene i sektoren tar ansvar for klargjøring, utprøving og innføring av løsningene som understøtter realisering av PLL, og god koordinering av deltakelse fra kommunal sektor RHF, KS, Kommuner Ferdigstille teknisk utprøving og starte utvidet utprøving av pasientens legemiddelliste i Bergen 31.12.2024 Middels Grønn
Fremdrift i EPJ-leverandørers integrasjon med SFM, godkjenning fra NHN, utprøving og utbredelse av versjon med SFM NHN, REHF, kommuner, EPJ-leverandører Teknisk tilrettelegging og starte teknisk utprøving av PLL i helseregionen i Nord 31.12.2024 Høy Gul
Fremdrift i innføring av eMD NHN, apotek, kommuner / fastleger Teknisk tilrettelegge og starte teknisk utprøving av PLL helseregionen Nord 31.12.2024 Middels Gul
Aktørene i sektoren tar ansvar for klargjøring, utprøving og innføring av løsningene som understøtter realisering av PLL, og god koordinering av deltakelse fra kommunal sektor RHF, KS, kommuner Teknisk tilrettelegging og starte teknisk utprøving av PLL i helseregionene Nord 31.12.2024 Middels Grønn
Helsefaglig vurdering av om SFM er god nok for fastlegemarkedet avhenger av at NHN iverksetter tiltak som er etablert som forutsetning for godkjenning Norsk helsenett Helsefaglige avklaringer 31.12.2024 Høy Grønn
Avklaring av tidspunkt for gjennomføring av effektevaluering avhenger av innføringsplanene til kommunene og helseforetaket. Leveranse utsatt til 2025, dermed også avhengigheten. Tidligere frist Q3 2024 Kommuner, RHF Kostnad- og nyttevurderinger 31.12.2025 Høy Grønn