Hopp til hovedinnhold

MyHealth@EU, Norsk helsenett

MyHealth@EU skal gi enkeltpersoner direkte tilgang til egne helseopplysninger, og gi dem mulighet til å dele helseopplysninger med helsepersonell i hele EU/EØS.

Nøkkelinformasjon

Eier

Norsk Helsenett

Risiko

Lav

Segment

Digital samhandling

MyHealth@EU vil legge til rette for visning av pasientoppsummering (Patient Summary) fra pasientens hjemland. Den skal inneholde sentral informasjon om pasientens helse, for eksempel kjente allergier og overfølsomhetsreaksjoner, vaksinestatus og viktige diagnoser som er av betydning for behandlingen.
Informasjon i Patient Summary har mye til felles med kjernejournal for norske borgere. I tillegg legges det til rette for å vise informasjon om resepter som pasienten har fått skrevet ut i sitt hjemland (ePrescription). denne inneholder mye av den samme informasjonen som ligger i eResept. Informasjon fra ePrescription vil i første omgang ikke kunne brukes til utlevering av legemidler.
Infrastrukturen til MyHealth@EU er en del av Europakommisjonens forslag om å etablere et felles europeisk område for helseopplysninger (European Health Data Space). Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet at Norge skal knytte seg til den europeiske infrastrukturen (regjeringen.no)
Europakommisjonens mål har vært at alle land skal starte arbeidet med å ta i bruk MyHealth@EU innen 2025. Endelig dato for når dette blir obligatorisk er foreløpig ikke fastsatt.
Norsk helsenett har ansvaret for teknisk utvikling, utprøving og innføring av løsningen
MyHealth@EU som en nasjonal tjeneste i Norge.

Status

Under kontroll

Oppsummering:
- Arbeid påstartet sammen med Bodø og Stjørdal legevakt for utprøving 2025.
- Compliance-check med Gartner/EU er gjennomført. Noen funn ble gjort, men ingen av funnene hadde høy risiko knyttet til seg. Det mest alvorlige funnet var en manglende DPIA (ansvar Hdir).

Risiko

Lav

Rettslig vurdering tar lenger tid enn planlagt, og forsinker oppstart av pilotaktivitete
Tiltak:
- Møter mellom NHN, Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet er gjennomført og det utarbeides en plan for videre arbeid

Norsk helsepersonell er ikke tilstrekkelig kjent med tjenesten, og tar den ikke i bruk
Tiltak:
- Kommunikasjonsarbeid i henhold til kommunikasjonsplan. Integrere MyHealth@EU i EPJ-systemer og bruke «UI-logikk» som er velkjent for norsk helsepersonell.

Detaljer rundt roller og ansvar er ikke definert på en robust og etterlevbar måte i det øyeblikket dataansvar blir plassert
Tiltak:
- Sørge for at roller og ansvar blir definert, dokumentert og avtalefestet. Sørge for at roller og ansvar samsvarer med Norges og EUs krav og retningslinjer.

Leveranser

Prosjektet er ferdig med 1 av 2 leveranser.

  • Gjennomføre formell Pre-Production test, deltagelse i EU tester

    Ferdigstilt og levert: Ja

    Leveransedato: 30.04.2024

    Pre-Production testing (PPT) gjennomført i EU regi i mars og april. Har utvekslet data med Estland (ePrescription og Patient Summary), Malta (Patient Summary), Litauen (ePrescription), Tsjekkia (Patient Summary) og Polen (ePrescription). Alle tester er bestått og testen er godkjent.

  • Implementere autentiseringsløsning for pålogging (HelseID)

    Ferdigstilt og levert: Nei

    Leveransedato: 31.12.2024

    Samme metode som for Pasientens journaldokumenter benyttes

Avhengigheter

Tiltaket har følgende avhengigheter.
Hva trenger tiltaket levert Hvilken aktør er tiltaket avhengig av? Hva skal det brukes til? Frist Kritikalitet Status
Avhengig av å ha andre land å teste med under PPT. I vårt tilfelle måtte vi finne land som har implementert deling av helsedata (NCP-A). Andre EU-land Gjennomføre formell Pre-Production tekst 31.03.2024 Oppfylt
Integrasjon av MyHealth@EU i EPJ. De to pilotkommunene Bodø og Stjørdal må bestille en integrasjon av "MyHealth@EU Søk-og visningsmodul" i EPJ (CGM). Pilotkommuner / CGM Implementere autentiseringsløsning for pålogging (HelseID) 31.12.2024 Grønn